ЗНАЙТИ ПОСЛУГУ:
ОСОБИСТИЙ КАБІНЕТ

Як почистити дублянку

Як почистити дублянку, щоб не зіпсувати річ і повернути їй новий акуратний вигляд

Коли на одязі виявляється забруднення, відразу виникає закономірне питання, як його безпечно і швидко прибрати і привести виріб у порядок. І якщо з багатьма речами все досить просто, і можна обмежитися пранням, то з дублянкою справи йдуть інакше. Цей виріб з дубленої овчини не можна прати, інакше шкіра загрубіє, і дублянка зіпсується.

Що ж робити? Завжди є два варіанти: або довірити річ хімчистці, яка професійно виконає цей вид робіт, або спробувати самостійно очистити дублянку в домашніх умовах. Який метод віддати перевагу і як чистити дублянку в вашому випадку, вирішувати вам, грунтуючись на проблемі (типі забруднень), ваших фінансових можливостях, наявності перевірених гарних хімчисток, ваше ставлення до одягу, вартості виробу та багатьох інших факторах.

Для початку зупинимося на деяких загальних рекомендаціях по догляду за дублянкою, які вам точно знадобляться, якщо ви придбали собі такий виріб

  1. Зберігати дублянку потрібно в шафі в чохлі з натурального матеріалу. Пластикові пакети в даному випадку - невдалий вибір. Через відсутність доступу повітря виріб може псуватися.
  2. Завжди вішайте дублянку на зберігання тільки на широкі плечі. Так вона збереже свою форму. Слідкуйте, щоб річ НЕ заминалася і не заламувалась, нехай їй буде просторо.
  3. Пам'ятайте, натуральна дублянка може стати відмінним ласощем для молі, тому подбайте про відповідний захист. Можете придбати спеціальні антимільны засоби, а можете використовувати саморобний полотняний мішечок з корочками апельсина, сухим полином, лавандою, листям тютюну. Такий мішечок просто помістіть в кишеню дублянки.
  4. Дублянки не люблять прямих сонячних променів, тому не залишайте річ провітрюватися або сушитися на балконі або на вулиці, якщо на неї потрапляє сонце. Якщо виникла така необхідність, розвісьте річ в тіні, або ж затемніть вікна на балконі.
  5. Не вішайте в шафу вологу дублянку, для початку її потрібно просушити. В даному випадку не можна вдаватися до допомоги опалювальних приладів, використовувати фен і т.п. Вплив гарячого повітря зашкодить виробу.
  6. Слідкуйте за тим, щоб не забути розстебнути нижній ґудзик вашої дублянки, якщо сідаєте, наприклад, в громадському транспорті або в машині. Інакше дублянка буде витягуватися, і її зовнішній вигляд швидко постраждає.

Для щоденного догляду за дублянкою підійде м'яка щітка або спеціальна щітка з натурального каучуку. Таку щітку доцільно придбати відразу ж разом з дублянкою. Виріб з гладкою шкіряною поверхнею можна в якості щоденного догляду протирати злегка вологою ганчірочкою.

Особливо шкідливим для вашого дублянки є вплив солі, якою в зимовий час посипають вулиці. В результаті попадання солі на річ, на ній можуть з'являтися білясті розводи, які потім важко прибрати. Тому якщо ви носите довгу дублянку, обов'язково очищайте її поділ від солі, прийшовши додому.

Не забувайте, прання дублянки під забороною. Якщо вам ліньки возитися самостійно, або ви боїтеся зіпсувати річ, немає під рукою потрібних засобів, довірте рішення цього питання професіоналам в хімчистці дублянок. Це однозначно буде економічно більш вигідно, ніж зіпсований або втративший свій зовнішній вигляд виріб.

Придбайте засоби, які допоможуть вам підтримувати чистоту і зберігати якістьвашої дублянки мінімальними зусиллями. Існують такі корисні спеціальні продукти, як водовідштовхувальні аерозолі, тонуючі і фарбуючі засоби. Звичайно, буде набагато надійніше, якщо ви довірите фарбування дублянки професіоналам.

Вибирайте якісні вироби, перевіряйте все ретельно перед покупкою, маркування повинно містити вичерпну інформацію не тільки про дублянку, але і про правила її експлуатації та догляду. Дотримуйтесь цих рекомендацій. Пам'ятайте, річ низької якості схильна до деформації в процесі носіння, на ній складніше вивести плями, і проблем з нею буде набагато більше. Тому завжди приймайте зважене і обдумане рішення при покупці дублянки.

Перед тим, як розглядати, як почистити дублянку від плям різного походження, слід нагадати одне важливе правило - дійте у випадку з плямами якомога швидше. Чим більше часу проведе забруднення на дублянці, тим сильніше воно вбереться в тканини, і тим менше ймовірність його ефективного видалення.

Як почистити дублянку від різних типів забруднень

Ніколи не використовуйте в боротьбі з плямами на дублянці звичайний засіб для виведення плям.

Будь-які засоби, які ви використовуєте вперше і з результатом яких ви ще не знайомі, повинні бути попередньо протестовані на малопомітній ділянці, наприклад, на шві з внутрішньої сторони.

Як правильно очистити жирну пляму

Масну пляму потрібно спробувати усунути якомога раніше. Перше, що ви можете зробити - це промокнути пляму сухою серветкою (білою) або туалетним папером, щоб максимально усунути жир. Після цього доцільно використовуватися один з адсорбентів. Підійде в даному випадку тальк або картопляний крохмаль. Речовину потрібно насипати на пляму, притиснути його за допомогою серветки, паперового рушника або туалетного паперу і покласти під прес. Не використовуйте занадто важкі предмети, в цьому немає необхідності, і ви ризикуєте залишити вм'ятини на дублянці. Через кілька годин за допомогою щітки видаліть залишки речовини і оцініть результат.

Як очистити білкові забруднення: кров, молоко, морозиво

Якщо на хутряному велюрі дублянки з'явилися плями від крові, морозива, молока або будь-якого іншого продукту білкового походження, їх необхідно спробувати відразу прибрати м'якою вологою тканиною. Пам'ятайте, на такі плями можна впливати гарячою водою, інакше білок згорнеться, усунути таке забруднення буде вже неймовірно складно.

Щоб регулярно не виникали питання, як почистити дублянку від бруду і від невеликих за розміром плям, варто заздалегідь купити щіточку для замші і нубуку з гуми. Ви можете придбати її в супермаркеті або взуттєвому магазині. Досить просто потерти забруднене місце, і більшість незначних забруднень зникнуть. Якщо під рукою щіточки немає, а потрібно швидко привести річ у порядок, візьміть звичайний шкільний ластик (тільки він повинен бути чистим).

Методи очищення народними способами

Допомогти чистоті дублянки може звичайний хліб. Якщо мова йде про жирному плямі, можна використовувати сформований в кульку хлібний м'якуш. Їм викочують свіжа пляма, періодично змінюючи хліб, щоб він залишався чистим. Підсушена хлібна скоринка працює досить ефективно, якщо впливати на свіжі забруднення на замшевого дублянці. Потрібно інтенсивно потерти нею забруднену ділянку, а потім видалити крихти за допомогою щіточки.

Чистка дублянки бензином

Ви напевно зустрічали поради з видалення жирних плям за допомогою бензину. Це дійсно ефективний метод, однак про доцільність його використання в домашніх умовах можна сперечатися. Якщо ви все-таки зважитеся на експеримент, використовуйте виключно якісний очищений бензин і дотримуйтесь заходів безпеки. Виконуйте таку роботу на балконі або, хоча б, в добре провітрюваному приміщенні, подалі від вогню. Візьміть тканину або ватний диск і змочіть в бензині, після чого потріть пляму до її зникнення. Протріть місце вологою ганчірочкою після закінчення обробки. Не забувайте провести попередній тест.

Як почистити дублянку нашатирем

Нашатирний спирт також активно застосовується в самостійному виведенні плям. Наприклад, можна використовувати розчин води і нашатирного спирту в рівних пропорціях. Обробляти пляму потрібно за допомогою поролонової губки, попередньо змоченою в засобі і віджатою. Після будь-якої обробки рекомендується почистити дублянку спеціальною щіточкою.

Особливості чищення світлої дублянки

Найчастіше проблеми виникають з тим, щоб почистити світлу дублянку. Вони вимогливі і брудняться набагато швидше, ніж темні вироби. Більш того згодом на них з'являється жовтий відтінок. Такі речі потрібно періодично обробляти спеціальними захисними просоченнями.

Самостійно ви можете забезпечити світлої дублянці необхідний догляд, обробляючи її раз в два-три місяці спеціально приготованим розчином - чайну ложку перекису водню і така ж кількість нашатирю необхідно розвести в склянці теплої води. Розчин наноситься спочатку на білу бавовняну тканину, після чого цією тканиною потрібно обробити світлу дублянку і дати їй просохнути. Пам'ятайте зону обробки злегка руками - це робиться, щоб матеріал не затвердевал. Після висихання пройдіться по всій велюрової поверхні дублянки гумовою щіточкою.

Оцінюйте власні сили і доцільність самостійного чищення. Як почистити дублянку в кожному конкретному випадку, краще всього зможуть розібратися професіонали, які працюють з подібними виробами кожен день.

Шановний клієнт, перед тим як приймати рішення самостійного чищення ми хотіли б чесно попередити про можливі негативні наслідки:

Непрофесійні роботи з шкіряними виробами різними способами і засобами (навіть самими щадними матеріалами натурального походження) призводять до збільшення наявних проблем на виробах і виникненню нових. При роботі з шкіряним матеріалом необхідно мати певні навички володіння технікою чистки і обробки натуральних матеріалів навіть якщо використовуються самі щадні кошти.

Багато перерахованих засобів чистки шкіри і хутра не є нешкідливими для більшості виробів, так як виготовлення сучасної шкірної продукції відбувається з використанням хімічних (не натуральних) засобів та барвників і часто не є стійкими в своїх властивостях, а значить навіть найнезначніші невмілі дії з шкіряними виробами призводять до виникнення проблем з структурою матеріалу (задубілість, втрата еластичності, зміна структури і фактури, зміна форм, прояв прижиттєвих прихованих дефектів), а також з кольором: (розмив, зрив барвника, зміна відтінку кольору).

Інформацією, викладеною вище, скористатися успішно можливо тільки за умови, що Ви чітко розумієте можливості матеріалів з якими будете проводити обробку і правильно оцінюєте можливі ризики, пов'язані з такими діями. Відсутність професійних знань і навичок, неможливість зробити правильне прогнозування кінцевого результату призводить до збільшення наявних проблем і виникнення нових. Невиправдані очікування, зіпсовані речі і настрій - це найбільш часті результати самостійних домашніх обробок речей.