ЗНАЙТИ ПОСЛУГУ:
ОСОБИСТИЙ КАБІНЕТ

Як врятувати речі від жирних плям

Навіть свіжа пляма від жиру може принести ставати величезною проблемою і, щоб вивести його, потрібно добре постаратися. Що вже говорити про стару в'ївся жирної ляпки. Досить одного незграбного руху, щоб на улюбленому одязі, меблів або скатертини милувалися неприємне пляма. Тому кожна господиня регулярно стикається з питаннями як вивести масну пляму з пуховика, як видалити залишки жиру з коханою футболки або як позбавиться від старих плям на скатертині. І хоча війна з жиром - завдання не з легких, все-таки існує кілька дієвих методів, про які ви і дізнаєтеся в цій статті.

Перш ніж приступити до активного видалення жирних плям, потрібно засвоїти кілька основних правил:

Готуємо речі до виведенню плями правильно

Раз вже з вами трапилася така прикра неприємність, як масну пляму, варто знати, щоб отримати бажаний результат треба правильно підготувати одяг до прання.

  1. За допомогою сухої щітки очистіть поверхню тканини від пилу і бруду.
  2. Розкладіть річ на рівній плоскій поверхні.
  3. Приготуйте необхідний засіб для видалення плями.
  4. Протестуйте готову суміш на непомітною частині одягу.

Якщо ви використовуєте неперевірений метод, то почніть процедуру з низькоконцентрованого розчину. Якщо результат вас задовольнить, то можна поступово збільшувати кількість кошти. Таким чином буде простіше вберегти тканину від можливих пошкоджень.

Також варто пам'ятати, що простіше і безпечніше виводити плями з виворітного боку підклавши під неї серветку. А щоб запобігти збільшенню жирного сліду під час прання, рухайтеся від краю плями до його центру.

Джерела і види жирних плям

Жирні плями можуть бути спровокованими не тільки попаданням їжі на поверхню. Крім смажених продуктів і масла, таку проблему здатні створювати машинне масло, віск, фарби і навіть простий косметичний крем. Тому питання, як вивести масну пляму, цікавить багатьох, і не тільки домогосподарок. Але перш ніж приступити, потрібно знати, що спосіб прання залежить від характеру плями.

Як прибрати свіжі плями

Якщо ви тільки що поставили пляму і думаєте, як швидко прибрати його, то краще відразу і приступити до активних дій. Існує кілька способів надати першу допомогу одязі постраждалої від жиру.

  1. Сорбенти - речовини з дрібними порами. Вони мають здатність швидко вбирати молекули жиру. Можна використовувати сіль, крохмаль або тальк. Насипте засіб на забруднену ділянку і залиште на п'ять хвилин. Потім струсіть речовина і повторюйте процедуру, поки жир повністю не зникне. Після чого виперіть річ в теплій воді.
  2. Хорошим засобом вважається господарське мило. Нанесіть його на проблемну ділянку і промийте під струменем води. Якщо буде потрібно повторіть процедуру ще раз. Також можна скористатися засобом для миття посуду.
  3. Ефективно бореться з плямами суміш солі і нашатирного спирту. Нанесіть готове засіб на деякий час. Після чого промийте і виперіть. Найкраще використовувати цей метод з виворітного боку.

Що робити з старими і заїв плямами

Шанси позбутися від забруднення залежать від багатьох факторів. Один з них - давність плями. Чим довше жир присутній на поверхні, тим сильніше він в'їдається і тим складніше його вивести. Але найбільше результат залежить характеру плями.

  1. Ненасичені кислотами жири утворюються в плівку, яку практично неможливо вивести, не пошкодивши волокно.
  2. А ось плями від м'яса, масла та інших насичених жирних кислот досить легко підуть за допомогою спеціальних засобів.
  3. Найефективніше із застарілими плямами борються безхлорні засоби для виведення плям. Молекули кошти глибоко проникають в волокна і виштовхують жир на поверхню. При цьому тканина залишається неушкодженою.

Як розпізнати джерело плями?

Тваринний та рослинний жир відразу залишає темна пляма, яке з часом світлішає і стає матовим. Солярка, бензин і інші технічні рідини залишають світлі і темні плями. Їх можна розпізнати за характерним запахом. Косметика, морозиво, соуси, молоко і все водно-жирові суміші утворюють світлі плями, які з часом в'їдаються і темніють.

Як відіпрати жирні плями з різних видів тканини?

Те, наскільки добре і швидко відпирається пляма, залежить не тільки від типу забруднення і давності плями, а ще й від виду тканини. Адже кожен матеріал має певні властивості, які впливають вид кошти, температуру прання і т.д. Давайте більш детально зупинимося на кожному виді одягу, яка може постраждати від жиру.

Як вивести масну пляму з джинсів?

Джинси є в гардеробі кожної людини, а для багатьох вони є базовою річчю для повсякденних образів. І кому б не хотілося продовжити життя таким улюбленої зручному одязі?

Якщо ви все-таки виявили на своїй парі штанів свіжі сліди від жиру, то постарайтеся діяти максимально оперативно.

Для поліпшення результату можна ще додатково скористатися господарським милом, змоченим в гарячій воді.

Для старих плям, які вже встигли добряче поріднитися з волокнами тканини, потрібно вживати кардинальних методи боротьби.

Цей спосіб дуже ефективний, але краще проводити такі процедури в добре провітрюваному приміщенні, так як всі інгредієнти мають досить специфічний запах.

Джинси важливо не тільки правильно прати, але і сушити. У цьому питанні краще виключити сушильні апарати, використання високих температур або сонячні промені. Все це може сприяти деформації тканини, а також вона стає грубою і може змінити колір. Ідеальний варіант зняти трохи вологі джинси і пропрасувати праскою.

Як вивести масну пляму з куртки?

Якщо ви зіткнулися з проблемою, як вивести масну пляму з куртки, яке тільки що там з'явилося, то на допомогу вам прийде сік лимона і цибулі. Це унікальний засіб, який ідеально підходить для пуховиків і сумок. Розріжте будь плід і обробіть місце забруднення місцем зрізу кілька разів. Коли сік висохне від плями не залишиться і сліду. Для світлих речей рекомендують використовувати лимон, а ось для темних і чорних більше підійде цибулю.

Якщо ж вас більше цікавить, ніж вивести в'їлося пляма з пуховика, то краще скористатися крохмалем. Насипте на жирний ділянку трохи порошку, накрийте зверху бавовняною тканиною і пропрасуйте праскою. Цей метод відмінно допомагає прибрати всі сліди забруднень.

Чим відтерти масну пляму з кольорового одягу?

Якщо для білих тканин можна використовувати, наприклад, кошти з хлором в складі, який швидко справляється з плямами практично будь-якого типу, то як же вивести масну пляму з кольорового одягу. Адже багато відбілювачі і засоби для виведення плям не призначені для контакту з такого виду речами. Вони можуть не тільки вивести жир, але і разом з ним фарбу, яка міститься в тканини. Таким чином утворюється світла пляма, яке вже нічим не виправиш.

Свіжі плями на кольоровий одязі добре відпираються в миючим для посуду. просто нанесіть засіб на пляму і залиште на 10-15 хв. Потім виперіть одяг в теплій воді.

Для старих в'їдаються слідів жиру добре можна використовувати гліцерин. Нанесіть пару крапель кошти на півгодини, а потім виперіть. Цей метод підійде практично для всіх видів тканини, навіть найделікатніших.

Способи відіпрати жир з замші

Кожен володар замшевих речей або взуття не з чуток знає, що до цього матеріалу завжди потрібен особливий підхід. Видаляючи плями з замші потрібно діяти акуратно, щоб не пошкодити поверхню. В іншому випадку ви ризикуєте стерти верхнє покриття і зіпсувати річ остаточно.

Якщо ви зіткнулися з проблемою, як вивести жир на замшевої поверхні, то спробуйте скористатися такими простими засобами як оцет і вода. Змішайте рідина в рівних пропорціях. Змоченою в розчині ганчіркою акуратно промокніть забруднену зону. Повторивши процедуру кілька разів, залиште річ на пару хвилин, щоб оцет подіяв. Потім промийте теплою водою.

З більш старими плямами простіше буде попрощатися завдяки нашатирю.

Ні в якому разі не використовуйте в якості засобу для виведення плям сіль у випадку з замшею. Цей спосіб відмінно підходить для інших матеріалів, а ось вашу улюблену замшевий одяг або взуття сіль тільки зіпсує. Також обов'язково просушіть взуття перед тим, як виводити пляму, якщо вона перед цим намокла. І робити це потрібно природним шляхом без впливу сонячних променів, вогню або інших джерел тепла.

Як позбутися від залишків жиру на трикотажі?

З проблемою жирних плям на улюбленому одязі стикався кожен чоловік неодноразово. А ось на скатертинах і трикотажних серветках ця проблема є регулярною. І кожна домогосподарка хоче дізнатися секрет, як позбутися від жирних плям без проблем. На скатертинах зазвичай жирні сліди залишаються від їжі, тому непоганим засобом в такому випадку буде сіль або господарське мило.

Але мало хто знає, що крім солі можна використовувати цукровий пісок. Для цього потрібно змочити пляму гарячою водою і засипати цукром. Для посилення ефекту можна додати трохи господарського мила. Злегка втирайте цукор повільними акуратними рухами близько однієї хвилини. Залиште річ на 15 хв і виперіть в машинці або вручну. Після прання від плями не залишиться і сліду.

Якщо з якоїсь причини у вас не вийшло відразу подбати про чистоту трикотажного вироби, і пляма вже висохло і в'їлося, доведеться застосувати більш радикальні методи. Хорошим помічником в цій справі може стати бензин. Змочіть ганчірку або вату в бензин і замочіть місце забруднення. Потім річ ​​потрібно гарненько випрати, щоб пішов неприємний запах речовини.

Але пам'ятайте, що застосовувати такий метод потрібно тільки в добре провітрюваному приміщенні і далеко від джерел вогню. Адже бензин - це легкозаймиста засіб з різким запахом.

Чим відмити жирні плями на килимі?

Видалення слідів жиру на килимових покриттях - одне з найскладніших завдань. Жир дуже швидко стікає по ворсу в основу і засихає. Тому приступати до чищення потрібно негайно. В іншому випадку самостійна чистка може не дати жодних результатів, а навпаки тільки посприяє пошкодження покриття.

Як тільки жир потрапив на килим, відразу ж посипте його будь-яким сипучим речовиною: сіль, крохмаль, сода, крейда, тальк і т.д. Через 15 хвилин пропилесосьте місце забруднення. Найчастіше це повністю допомагає і неприємні сліди зникають. Але якщо все-таки не вдалося позбутися від плями, то можна застосувати ще кілька дієвих способів:

  1. Нанесіть за допомогою ватних дисків перекис водню і залиште на 30 хвилин. Потім приберіть вату і залиште килим сохнути.
  2. Пропрасуйте килим теплою праскою (дуже важливо використовувати саме теплий, чи не гарячий, щоб не підпалити і не Поплава ворс) через серветку. Повторювати процедуру потрібно до тих пір, поки на серветках залишатимуться жирні сліди. Потім обробіть поверхню бензином і промийте водою. Залиште килим сохнути.

Коли плями все-таки засохли, то розм'якшити і вивести їх можна тільки за допомогою спеціальних засобів. Але, купуючи такі в інтернеті, дуже уважно читайте інструкцію, так як не всі засоби підходять під певний вид ворсу. А якщо ваш килим виготовлений з делікатних матеріалів, то і зовсім не потрібно ризикувати і чистити його самостійно. Неправильно підібрані засоби можуть зіпсувати ваш килим повністю.

Чим відтерти жир на меблів підлозі і інших поверхнях?

Крім одягу і текстильних виробів плями жиру можуть залишатися і на різних поверхнях: меблі, шпалери, стіни, стіл, підлогу і т.д. Найбільше ця проблема стосується кухні. Залежно від того, яке покриття ви плануєте чистити, потрібно підбирати методи.

  1. Дерев'яні меблі досить протерти оліфою. Нанесіть засіб за допомогою ватного диска на поверхню, а потім протріть ганчіркою з мікрофібри. Також хорошим варіантом для дерев'яних поверхонь є суміш 1 л. води, 1 ч. л. аміаку і 2 ч. л. лимонного соку. Змішавши всі компоненти, протріть проблемне місце. Залишки кошти видаліть чистою ганчіркою.
  2. Жирні плями на м'яких меблів можна видалити за допомогою піни для гоління. Нанесіть засіб на проблемне місце і потріть зубною щіткою. Потім протріть мокрою ганчіркою і просушіть.
  3. З жирними плямами на підлозі прекрасно зможе впоратися будь-який пральний порошок, засіб для миття посуду або спеціальний миючий для підлог.
  4. Очистити вінілові і бамбукові шпалери можна дуже легко за допомогою мильного розчину, соди або крейди. Просто змочіть губку в засобі і акуратно протріть проблемне місце. З паперовими набагато складніше, тому що ці шпалери мають дуже ніжну структуру, яку легко пошкодити. Тому, щоб прибрати жир з паперових шпалер, можна скористатися ластиком або пропрасувати теплою праскою через серветку.
  5. Незважаючи на те, що для чистки кухонних поверхонь існує цілий ряд спеціальних засобів, від найдешевших і простих до дорогих і унікальних, деякі вважають за краще використовувати народні методи. Наприклад, залишки жиру можна прибрати за допомогою оцту, соди або нашатирного спирту. Також деякі джерела пишуть про можливість використання бензину. Але ми не станемо рекомендувати застосовувати його на кухні, так як поруч може виявитися вогонь від плити, який легко перетворить бензин в пожежу.

Подбайте про безпеку!

Приступаючи до самостійної чищенні одягу, килимів або будь-яких інших речей не забувайте, що будь-яка дія може мати свої наслідки. Тому слід дотримуватися основних правил використання певних засобів:

Як бачите, з плямами жиру можна впоратися, і завдання це не така вже й складна, якщо правильно підібрати засіб і врахувати всі дрібні деталі. Але якщо ви сумніваєтеся в ефективності запропонованих способів, боїтеся зіпсувати річ або у вас просто не вистачає часу возитися з плямами, ви завжди можете скористатися послугами хімчистки. Досвідчені фахівці зроблять діагностику, визначать ступінь забруднення і його джерело. Після чого вони підберуть найбільш підходящий і щадний спосіб видалення жирних плям. Довіривши свої речі професіоналам, ви можете бути впевнені, що отримаєте бажаний результат