ЗНАЙТИ ПОСЛУГУ:
ОСОБИСТИЙ КАБІНЕТ

Ми – те, що ми носимо. Як позбутись хаосу в гардеробі і чому варто подружитись з хімчисткою

Ми часто зберігаємо одяг з дуже дивних міркувань: чи то на чорний день, чи сподіваємось стати на два розміри меншими;) В результаті хаос в шафах заганяє в глухий кут навіть найбільших модників. А маючи неорганізований гардероб, ви скоріше всього підете в магазин за новим одягом, ніж розберете весь той, який маєте.

Найскладніше в плануванні - перехід від теорії до практики. І ось наче розібрались зі своїм базовим гардеробом, кольорами та силуетами, але все одно не до кінця зрозуміло, як правильно інвестувати в покупку речей.

Чи є у вас речі, які ви носите багато років? Є і причини, по яким ці речі затримались так надовго в вашій шафі і пережили не одну нещадну гардеробну «чистку».

Кожна з цих речей улюблена, і кожна стала чудовою інвестицією, зекономивши вам гроші та нерви в різних ситуаціях. Тож чому б не зробити всі свої речі улюбленими?

Раціональний і “відредагований” гардероб винагородить вас, тому що ви зможете по максимуму користуватись його вмістом. Плюси очевидні: фінансова вигода, стильні образи і вклад в екологію.

Головні принципи при виборі базової речі, яку ви збираєтесь придбати (окрім “це точно в моєму стилі” і “я її так хочу”):

Що треба знати

Отож,

9 правил купівлі речей, які ви точно будете носити

“Шафа забита, а вдягнути нічого” - знайомий багатьом вираз, але от ми знову бачимо дві речі по ціні однієї і далі все як в тумані;)
Настав час покласти цьому кінець і навчитись купувати тільки те, що й справді будете носити.

Ми зібрали поради від відомих стилістів, як же це зробити:

Розберіть шафу

Перед тим, як піти на шопінг, слід розібратись з тими речами, які вже є в вашій шафі. Професіонали в стилі радять розібрати гардероб на 3 частини:

З першою купою речей все зрозуміло - повертайте їх в шафу. З третьою теж - їх пора позбутись. Віддайте комусь, подаруйте, продайте - ви точно знайдете, куди їх подіти. А от щодо групи “може ще вдягну” - ті речі, які носите і ті, які ні - вішайте в різні кутки шафи. І якщо ви ні разу не вдягали річ за останні півроку, можете сміливо прощатись з нею.

Капсульний гардероб

Капсула - це набір з кількох предметів одягу, які поєднуються між собою. І тому з невеликої кількості речей можна створити багато різних комплектів. Дотримування принципів капсульного гардеробу допоможе вам робити покупки свідомо, а не імпульсивно.

Сходіть в магазин без грошей

Щоб зрозуміти, що вам буде личити, що ні, стилісти радять сходити в магазин “на екскурсію”, без грошей. Не маючи наміру щось купувати. Щоб скласти уявлення, як має виглядати ваш стиль та ідеальний гардероб.

Стоп-лист

 

Складайте свій власний список ні-покупок, того, що ви точно не купите цього разу, бо: вже маєте, вам це не личить або покупка цієї речі не на часі. Пам’ятаючи цей список, ви зможете не піддатись імпульсу і не зробити помилку, навіть якщо ціна буде приваблива.

Для когось

Знаючі люди радять вдягатись “для когось”. І це має бути конкретна людина. На кого ви б хотіли справити враження? Сестра, подруга, чоловік, мама чи Кіану Рівз. Уявіть цю людину. Чи сподобаєтесь ви їй? Що може розказати їй про вас цей одяг? Сфотографуйте себе в обновці і роздивіться лук на фото з різних ракурсів.

Правило “м’яса і картоплі”

Відомий дизайнер Michael Kors каже, що 70% нашого гардеробу має складати “м’ясо і картопля”, а решту 30% - “десерт”.
“М’ясо і картопля” - це базові, прості і зручні речі, які підходять для будь-якої нагоди і гарно поєднуються між собою. “Десерт” - це незвичні, помітні речі чи аксесуари, яскрава родзинка образу.

Зручні речі

Здається, хто не знає, що купувати треба те, в чому зручно. Але зазирніть зараз в свою шафу. У вас там точно є щось, що натирає, трішечки жме, але річ красива і колись ви неодмінно її одягнете. Але будемо відвертими, як часто ви її носите? Отож. Наступного разу краще не купувати щось, в чому вам незручно. Тому що велика ймовірність, ви це носити не будете. Орієнтуйтесь на особистий комфорт. Неймовірно красива сукня, від якої ви не змогли відмовитись, хоч вона і незручна, буде не прикрасою вашого гардеробу, а мовчазним докором.

Поміряйте обновку вдома (не зрізаючи бірки)

Перед своїм “рідним” дзеркалом і зі звичним освітленням, будучи в спокійному стані і коли шопінгова лихоманка позаду - саме час ще раз поглянути на свій новий лук. Якщо щось не те - не соромтесь повернути річ в магазин.

Догляд

І ось ви уважно дотримались всіх порад, зібрали свій капсульний гардероб мрії, що ж далі?

Дбайливе ставлення до речей, щоб вони слугували вам якомога довше. Адже ви за свідоме ставлення і не плануєте купувати щось нове так швидко. Тому правильний догляд за своїм гардеробом - надважливий.

Коли потрібно звертатись в хімчистку?

Всі ми зіштовхуємось з плямами на одязі. Це не новинка. Зіпсувати улюблену річ може і найдбайливіша людина. І відіпрати деякі плями в домашніх умовах неможливо. Ми часто про це говоримо і застерігаємо вас цього не робити. Якщо ви не впевнені, яким чином отримали цю пляму, якого вона походження, і неозброєним оком бачите, що пляма велика і застаріла - несіть одяг нам.

Ми справимось. В 99% випадків справляємось. Той 1 % якраз і є ті речі, які хтось вже хотів відчистити вдома.

З чим допоможе ЦЕХ, якщо не справитесь самі

Великий секрет про нас:

А чистимо ми:

А також:

Одним словом, справимось разом.

Завжди ваш, ЦЕХ.

П.С. Що почитати ще?

"Гардероб в стиле Zero Waste. Практическое руководство по осознанному потреблению" - стильний посібник про екологічний підхід до одягу.