ЗНАЙТИ ПОСЛУГУ:
ОСОБИСТИЙ КАБІНЕТ

Пухові куртки. Путівник по наповнювачам


Warning: DOMDocument::loadHTML(): Unexpected end tag : li in Entity, line: 11 in /home/cehimch/ceh.ua/www/wp-content/themes/ceh/single-news.php on line 20

Британці кажуть “Не буває непідходящої погоди - буває непідходящий одяг”. І ми з ними повністю згодні.

Протягом останніх десятиріч пуховики вважаються найбільш універсальним одягом. Це цілком обгрунтовано, так як куртки і пальто з натуральним чи синтетичним наповнювачем дуже зручні в носінні, не промокають і чудово зберігають тепло.

Наші суворі зими висувають свої вимоги до верхнього одягу, тому пухова куртка має бути не тільки стильною і красивою, але й легкою і теплою.

І ми вам відкриємо 3 секрети хорошого пуховика:

    Склад має значення

Зазвичай для наповнення використовується пух водоплаваючих птахів: качки чи гусака. Може бути і мікс пуху та пера. І важливо звертати увагу на співвідношення. Для найлютіших морозів найкраще підійде співвідношення 75% пуху і 25% пір’я, в такому ви точно не замерзнете.

Якщо ж ви шукаєте демісезонний пуховик або куртку для міської зими, можна вибрати штучний матеріал. Він легкий, не потребує особливих умов догляду, не буде “лізти” і в ньому не буде спекотно. Існує думка, що куртки зі штучним наповнювачем створюють “парниковий ефект”, але насправді все залежить від зовнішнього матеріалу, з якого зроблена куртка. Отож,

Покриття - 50% успіху!

Зовнішня тканина і підкладка повинні мати водонепроникні та дихаючі властивості, забезпечуючи обмін повітрям без втрати тепла. І, звісно, бути максимально міцними.

Декор - не тільки краса

Поговоримо про деталі. Слід переконатись, що всі застібки, блискавки, кнопки, гудзики функціонують, як слід і на них присутні фірмові знаки чи логотип. Зазирніть всередину і перевірте всі шви: вони мають бути рівними, і з них не має стирчати пух або матеріал наповнювача.

Обираючи зимову куртку, потрібно звернути особливу увагу на утеплювач.

Види наповнювачів

Натуральні

Основним компонентом традиційних моделей є

гусячий, качиний, гагачий, лебединий пух

Додавання пір’я в розумних межах, до 20%, визнають оптимальним поєднанням. Співвідношення з меншою кількістю пуху свідчить про зниження якості термоізоляції.

Пух є найтеплішим, але й найдорожчим варіантом наповнення. Найкращим же пухом вважають пух з гаги, потім в рейтингу - качиний та лебединий.

Пух з гаги має низьку теплопровідність, не дозволяючи холодному повітрю проникати всередину одягу і не випускаючи тепло назовні, незначну вагу (тобто пуховик буде легким), хорошу повітрепроникність та гігроскопічність.

Пуховик, який ви тільки придбали, через 2-3 прогулянки трохи збільшиться в об'ємі, оскільки в процесі виготовлення, зберігання і перевезення він знаходиться в стиснутому виді (особливо, якщо вам його доставили поштою в невеликій коробці).

Якісний, зроблений за правильною технологією, пуховик, важить не більше 1 кілограма і в згорнутому стані може запросто поміститись в чохлі для парасольки.

Качиний пух - важчий і щільніший, непогано зберігає тепло, чудово розповсюджується по внутрішній поверхні.

Лебединий пух (синтетичний) - м’який, легкий і повітряний, має високі теплозахисні властивості.

Лебединий пух (натуральний) - має, мабуть, більше недоліків, ніж гарних якостей. Він дорогий, має малий термін експлуатації, там швидко заводяться кліщі і мікроби і за ним важко доглядати.

Шерсть

Як наповнювач для зимової куртки може використовуватись шерсть вівці або верблюда. Пуховиком таку річ назвати складно, оскільки пуху там немає. Речі, наповнені шерстю, добре тримають тепло і коштують недорого, але є важкими і “сідають” при пранні. У чутливих до натуральної шерсті людей такий наповнювач може викликати алергію. Останнім часом до шерсті домішують синтетику, що робить куртку набагато легшою і дозволяє її прати.

Утеплювач на основі овечої шерсті (мериноса) утворює унікальний захисний мікроклімат для перебування на вулиці в холодну погоду. Температурний баланс (коли не холодно, і не спекотно) дарує особливий комфорт.

 Штучні

Наповнювачі з ненатуральних матеріалів не зможуть забезпечити збереження тепла, яке так цінується в справжніх пуховиках.

Винятком є модернізований синтепоновий пух (синтепух), спосіб виробництва якого оснований на особливому скручуванні волокон, що зберігає вентилюючі і теплозахисні властивості.

Популярними наповнювачами в виготовленні утеплених моделей одягу стали холлофайбер, файбертек, ізософт. Такі куртки легко прати і сушити, вони не злежуються, доступні за ціною.

Синтепон

Матеріал, який складається з поліефірного волокна. Вважається найхолоднішим з синтетичних наповнювачів.

Синтепоновий пух

 

Чудово зберігає тепло, практично не вбирає вологу.

Синтетичний пух має властивості, схожі з натуральним матеріалом. Наповнювач може зберігати тепло навіть у вологому стані. Матеріал легко повертається в початковий стан після деформації, не скачується в процесі прання, зручний в експлуатації.

Холофайбер

М’який і легкий, при пранні не втрачає об’єму.

Існує ряд синтетичних утеплювачів, зроблених зі 100% поліестеру в формі кульок, спіралей, пружинок. Крім холофайбера, до них відносяться файберскін, файбертек, поліфайбер та інші. Волокна в таких матеріалах не пов’язані між собою і мають пустоти, що дозволяє гарно тримати форму і зберігати тепло.

Ізософт

Пористий, еластичний наповнювач, зберігає тепло менше.

Ізософт - поліпшена копія синтепону, на відміну від якого може застосовуватися не лише для осіннього, але й для теплого зимового одягу. Теплоізоляційні властивості ізософту вищі, ніж у синтепону, хоч і трохи відстають від багатьох сучасних утеплювачів.

Тінсулейт

Дуже тоненький, легкий та пружний наповнювач. Чудово тримає тепло.

Один з найбільш якісних штучних утеплювачів, який був винайдений спеціально для одягу астронавтів і полярників. Тонкі, легкі і пружні волокна цього матеріалу забезпечують чудову теплоізоляцію і не викликають алергічних реакцій. Виробники запевняють, що тінсулейт вдвічі тепліший натурального пуху.

Якість тканини пуховика теж грає важливу роль. Перед тем, як купити пухове пальто чи куртку, зверніть увагу і на якість пошиву:

— блискавки мають легко застібатись;

— шви рівні та якісні;

— манжети на резинці;

— високий комір;

— хутро, що відстібається;

— в якісного пуховика пір’я не має проникати крізь тканину і колотись;

— при стискуванні, пуховик має відновлювати форму;

— повинні додаватись запасні кнопки і гудзики.

Як вибрати пуховик з натуральним наповнювачем

  1. Якщо пуховик дійсно набитий пухом, на ярлику ви знайдете помітку down. Але так як одяг лише з одного пуху зустрічається вкрай рідко, то поруч буде слово feather - "перо". Треба звернути увагу на співвідношення цих компонентів. Для середньої зими, коли температура повітря рідко опускається нижче - 10°З, підійде пуховик із співвідношенням 60/40 або 50/50.

2. Позначення polyester, cotton або wool на бірці говорять про те, що в якості наповнювача         використали вату, вовняний ватин або синтепон.

3. Переконайтесь, що матеріал прострочений рівними блоками невеликих розмірів. Якщо ділянки надто великі, пух швидко зваляється і утворить грудочки, що зіпсує зовнішній вигляд виробу і буде менше захищати від холоду.

4. Гарний наповнювач швидко відновлює свій первинний стан після деформації. Цю властивість легко перевірити, стиснувши частину куртки рукою і відпустивши. Крім того, на бірці виробник зазвичай вказує коефіцієнт стискування, який позначається буквами F.P. Якісному одягу відповідає показник 550 і більше.

5. Властивості наповнювача залежать від того, наскільки добре оброблені пух і перо. Добросовісний виробник не приховує інформації про обробку. Якщо на ярлику ви знайдете позначки DIN EN 12934, значить, пух і перо продезинфіковано, вимито і просушено належним чином.

Як вибрати пуховик з синтетичним наповнювачем

Виробники, намагаючись привабити увагу покупців до своїх розробок, вигадують все нові й нові торгові назви для наповнювачів. Насправді всі синтетичні утеплювачі схожі за своїми властивостями та характеристиками.

Обираючи зимову куртку і поглянувши на ярлик, можна побачити повну інформацію про матеріал верхньої тканини і підкладки. Стосовно утеплювача буде вказано лише те, що він виготовлений зі 100% поліестеру (чи поліефіру). Але з поліефірного волокна виробляються практично всі синтетичні утеплювачі, тому детальну інформацію можна дізнатись в консультанта. Він має розповісти, який саме наповнювач всередині куртки і пояснити технологію її виготовлення. Добросовісні виробники прикріплюють до речей буклет, де детально розписані матеріали і правила догляду.

Матеріал для пуховиків

Зазвичай пуховики шиють з дуже легкого матеріалу - поліаміду, поліестеру чи нейлону.

Поліестер - синтетичне волокно, головна з переваг якого - висока зносостійкість. Він практично не мнеться, не вицвітає на сонці, не пропускає вологу і захищає від вітру. Волокна поліестеру настільки міцні, що його використовують при армуванні автомобільних шин.

Поліамід теж створений таким чином, що він теж не пропускає воду. Цей матеріал чудово сохне.

Нейлон - дуже легкий матеріал, має високу зносостійкість, міцність.

Мембранна технологія

В пухових куртках використовується особлива мембранна технологія, яка дозволяє людині почувати себе комфортно практично у будь-яку погоду. Мембрани бувають двох видів. Це може бути дуже тонка плівка, яку "приварюють" або ламінують з виворітного боку верхньої тканини. Другий вид - верхню тканину в гарячому виді просочують спеціальним складом, який стає мембранним напиленням на тканині пуховика. І той, і інший вид обов'язково захищають зсередини ще одним шаром матеріалу. Мембранний шар зроблений так, що краплі води, дощу або снігу, що розтанув, занадто великі, і не можуть проникнути всередину, а молекули поту - навпаки дрібні, і вільно випаровуються крізь мембрану назовні.

Порада: водовідштовхуючі просочення потрібні в основному для тих пуховиків, які пропонують носити при сильному дощі, заняттях водними видами спорту. Всі решта курток не потребують додаткового захисту від води і не дивуйтесь, якщо зустрінете моделі, зроблені з тканини без просочення.